Logo Verksamhetsavfall

Meny

Stäng

Om Avlämnarintyg

Behovet skapade Avlämnarintyget

Med ökade krav på spårbarhet och kartläggning av farligt avfall från EU, var Sverige tvungen att anpassa sig för att uppfylla de europeiska miljömålen. Dessa krav ledde till att Naturvårdsverket införde Avfallsregistret, en databas där all hantering av farligt avfall måste registreras av verksamheter som producerar, samlar in, transporterar eller behandlar farligt avfall.

El-Kretsen, i samarbete med svenska kommuner, utvecklade därefter Avlämnarintyget. Det fungerar som ett bevis som verksamheter visar upp vid insamlingsplatser för att få lämna sitt farliga avfall. Informationen i intyget används sedan för att rapportera vidare till Avfallsregistret, vilket bidrar till att skapa en tydligare flödesbild av farligt avfall i Sverige. På så sätt blir det lättare att säkerställa att avfallet hanteras på ett säkert och miljöriktigt sätt.

Till en början kunde Avlämnarintyget bara skapas från El-Kretsens hemsida och endast för elavfall, nu är möjligheterna fler och bättre.

Tjänster för Avlämnarintyg

Vidareutvecklat i appformat

Appen Verksamhetsavfall

För att förenkla processen ytterligare, skapade El-Kretsen appen Verksamhetsavfall. Genom denna app kan verksamheter enkelt skapa och hantera sina Avlämnarintyg i mobilen. När avfallet lämnas vid en insamlingsplats, skannas intygets QR-kod av personalen, och all nödvändig information skickas automatiskt till Avfallsregistret.

Med hjälp av Avlämnarintyget och appen Verksamhetsavfall, har verksamheter i från norr till söder nu ett smidigt sätt att säkerställa att deras farliga avfall hanteras korrekt. Detta bidrar inte bara till en ökad cirkulär ekonomi, utan också till att Sverige kan fortsätta att möta de höga miljöstandarder som sätts av EU.

Appen Verksamhetsavfall är vår tjänst som underlättar hanteringen och kraven för verksamheter.

Verktyg för olika behov

För att tillgodose olika behov har vi också ett webbaserat verktyg och en enklare app för den som vill rapportera själv till Avfallsregistret.

El-Kretsen erbjuder flera alternativ för att underlätta hanteringen av elavfall

1.

Verksamhetsavfall

En app som gör det enkelt att skapa och administrera avlämnarintyg samt automatisk rapportering till Avfallsregistret.

2.

Avlämnare elavfall

En kostnadsfri app för enklare skapande av avlämnarintyg för elavfall.

3.

Webbformulär

En webbaserad lösning för att skapa kostnadsfria avlämnarintyg.

Genom att använda tillgängliga verktyg kan verksamheter säkerställa att deras hantering av elavfall är säker, effektiv och i enlighet med gällande lagstiftning. Detta bidrar inte bara till att skydda miljön och människors hälsa, utan också till att främja en hållbar och cirkulär ekonomi. Jämför tjänsterna för att se vilken som passar din verksamhet.

Hantering av elavfall

Viktig information för verksamheter

Elavfall, som omfattar batterier, elektriska och elektroniska produkter, klassificeras som farligt avfall. Detta beror på att dessa produkter kan innehålla skadliga ämnen som kvicksilver, bly och kadmium. Korrekt hantering av elavfall är därför avgörande för att skydda miljön och människors hälsa. Här är en genomgång av vad du behöver veta om hanteringen av elavfall.

Vad är elavfall?

Elavfall inkluderar alla typer av elektriska och elektroniska apparater, produkter med sladd och/eller batteri, såsom:

  • Hushållsapparater (t.ex. kylskåp, tvättmaskiner)
  • IT- och telekommunikationsutrustning (t.ex. datorer, mobiltelefoner)
  • Ljud och bildutrustning (t.ex. TV-apparater, kameror)
  • Batterier
  • Belysningsarmaturer och ljuskällor
  • Elektriska verktyg
  • Leksaker och fritidsutrustning med elektriska komponenter

För att hantera elavfall, följ dessa steg:

Sortera elavfall

Dela upp elavfallet baserat på typ och innehåll av farliga ämnen. Separera känsliga produkter för sig, som ljuskällor och batterier. Observera att vissa produkter inte tas emot, t ex skadade batterier, radioaktiva eller brandskadade produkter.

Använd godkända insamlingssystem

Använd insamlingssystem och återvinningscentraler som är godkända för att hantera elavfall. El-Kretsen erbjuder flera lösningar för att hjälpa verksamheter att korrekt hantera sitt elavfall.

Transport och förvaring

Säkerställ att elavfall förvaras och transporteras på ett sätt som förhindrar att farliga ämnen läcker ut; samt att det finns tillstånd för transport.

Rapporteringsskyldighet

Rapportera all hantering av elavfall i Naturvårdsverkets Avfallsregister. Detta inkluderar information om mängden avfall och dess destination. Alla verksamhetsutövare i en avfallskedja har sitt eget ansvar för anteckning och rapportering. Läs mer under Anteckningsskyldighet.

Läs mer om vad som gäller för verksamheter:

Anteckningsskyldighet

I Sverige regleras hanteringen av elavfall genom Avfallsförordningen och Naturvårdsverkets föreskrifter. Enligt lag måste verksamheter som producerar, transporterar, samlar in eller behandlar elavfall rapportera denna hantering i Naturvårdsverkets Avfallsregister.

Det finns olika typer av anteckningsskyldighet, beroende på roll i avfallskedjan:

1.

Avfallsproducent

När farligt avfall (till exempel elavfall) uppstår i egen verksamhet kallas rollen Avfallsproducent

2.

Insamlare

När avfallet (till exempel elutrustning) uppstår i samband med nyinstallation och utbyte av produkt (installationsföretag), då kallas rollen Insamlare

3.

Transportör

Tillståndspliktig enligt Avfallsförordningen SFS 2020:614, 5 kap. 1 § eller anmälningspliktig enligt 5 kap. 7 eller 8 § samt transporterar avfall för någon annans räkning

Känner du dig osäker på vilken roll du har? Gör vårt test om Anteckningsskyldighet! Finns på El-kretsen.se

FAQ

Vad är Avlämnarintyget och varför skapades det?

Hur rapporteras information från Avlämnarintyget?

Vilka verktyg finns för att skapa Avlämnarintyg?

Vad är Appen Verksamhetsavfall?

Vilka avfallstyper räknas som elavfall?

Vilka steg ska jag följa och hur hanterar jag elavfall på ett miljövänligt sätt?

Vem har ansvar för antecknings- och rapporteringsskyldigheten i en avfallskedja?

Vilken typ av anteckningsskyldighet gäller när?

Varför är korrekt hantering av elavfall viktigt?

Hur hjälper Avlämnarintyget och appen Verksamhetsavfall till med EU:s miljömål?